Je dobré ukazovat svět v souvislostech

16. 01. 2025 |  Anežka Charvátová

Ředitelka Akademie systémové gastronomie Libuše Charvátová: Je dobré ukazovat svět v souvislostech, neučit věci odděleně po předmětech

Za střední soukromou školou Akademie systémové gastronomie (ASG) stojí známý český řetězce restaurací s rychlým občerstvením Bageterie Boulevard. V současné době studuje na škole, která sídlí v pražském Hloubětíně, 34 studentů v prvním a druhém ročníku. Kromě svého moderního přístupu i unikátního konceptu „Napůl škola – napůl práce“ chce škola v příštích letech nabídnout studentům vedle učebního oboru kuchař-číšník také maturitní obor.

Libuše Charvátová přijala před dvěma lety nabídku Kláry Šmídové, sestry zakladatele a majitele skupiny Crocodille ČR, spol. s.r.o. Petra Cichoně, postavit se do čela zcela unikátního projektu střední školy, která láká svou moderností a důrazem na odborný výcvik. Klára Šmídová, jednatelka školy, navíc do současnosti působila v nejvyšším managementu úspěšné české skupiny, kde získala praxi v oboru systémové gastronomie, ekonomie, IT i personalistiky.

„Ráda přijímám výzvy. Pomáhat nově vznikajícím školám a připravovat moderní smysluplné školní vzdělávací programy se stalo v poslední době mým koníčkem. Stále se učit novým věcem a zkoušet implementovat běžný praktický život do toho školního mě přivedlo až do ASG, říká Libuše Charvátová.  

Libuše Charvátová vystudovala FF UK se zaměřením na psychologii a pedagogiku. Profesně začala působit ve zdravotnictví v oboru rehabilitace, dále se věnovala vzdělávání studentů na střední zdravotní škole. Profesní život zasvětila školství v rolích učitelky, metodičky, ředitelky, poradkyně ve vzdělávání a členky pedagogického managmentu státních i soukromých škol. Aktuálně v pozici ředitelky stojí v čele soukromé střední školy Akademie systémové gastronomie v Praze-Hloubětín, která byla založena v roce 2022. 

Vzdělávací koktejl z dovedností a zkušeností z praxe

Mezi pozoruhodné pilíře školy patří nejen její modernost a propojení s reálným světem a životem, ale také princip „reálná práce – reálné peníze“, který studentům nabízí velmi atraktivní příležitost vydělat si peníze, ale také pokrýt školné či notebook. Studenti chodí do restaurací Bageterie Boulevard nejen na praxe, ale i na placenou brigádu.

V budoucnosti by škola ASG chtěla kromě učebního oboru nabízet studentům i obor maturitní. Ten by byl zaměřen na fungování gastronomie v oblasti ekonomiky, řízení a marketingu. V rámci dlouhodobé vize se plánuje i otevření programu MBA coby kombinovaného manažerského studia při práci.  „Vím, že každý má své silné a slabé stránky, sny, touhy a cíle. Někoho baví to a někoho zase něco jiného a je tedy dobré ukazovat svět v souvislostech, a ne odděleně po předmětech.  Dát šanci každému, kdo chce něčeho dosáhnout a podporovat ho v jeho úsilí bylo vždy mým cílem jako učitele, člena pedagogického managmentu státních i soukromých škol. Učit globálně, ukazovat studentům cestu, otevírat brány poznání a motivovat je k dosahování co nejlepších výsledků je proto cílem ASG, “ říká závěrem Libuše Charvátová.

top chev