Víme, jak dělat gastro.
Naučíme to i tebe.
Aktuality
Je dobré ukazovat svět v souvislostech
Ředitelka Akademie systémové gastronomie Libuše Charvátová: Je dobré ukazovat svět v souvislostech, neučit věci odděleně po předmětech
Za střední soukromou školou Akademie systémové gastronomie (ASG) stojí známý český řetězce restaurací s rychlým občerstvením Bageterie Boulevard. V současné době studuje na škole, která sídlí v pražském Hloubětíně, 34 studentů v prvním a druhém ročníku. Kromě svého moderního přístupu i unikátního konceptu „Napůl škola – napůl práce“ chce škola v příštích letech nabídnout studentům vedle učebního oboru kuchař-číšník také maturitní obor.
Libuše Charvátová přijala před dvěma lety nabídku Kláry Šmídové, sestry zakladatele a majitele skupiny Crocodille ČR, spol. s.r.o. Petra Cichoně, postavit se do čela zcela unikátního projektu střední školy, která láká svou moderností a důrazem na odborný výcvik. Klára Šmídová, jednatelka školy, navíc do současnosti působila v nejvyšším managementu úspěšné české skupiny, kde získala praxi v oboru systémové gastronomie, ekonomie, IT i personalistiky.
„Ráda přijímám výzvy. Pomáhat nově vznikajícím školám a připravovat moderní smysluplné školní vzdělávací programy se stalo v poslední době mým koníčkem. Stále se učit novým věcem a zkoušet implementovat běžný praktický život do toho školního mě přivedlo až do ASG,“ říká Libuše Charvátová.
Libuše Charvátová vystudovala FF UK se zaměřením na psychologii a pedagogiku. Profesně začala působit ve zdravotnictví v oboru rehabilitace, dále se věnovala vzdělávání studentů na střední zdravotní škole. Profesní život zasvětila školství v rolích učitelky, metodičky, ředitelky, poradkyně ve vzdělávání a členky pedagogického managmentu státních i soukromých škol. Aktuálně v pozici ředitelky stojí v čele soukromé střední školy Akademie systémové gastronomie v Praze-Hloubětín, která byla založena v roce 2022.
Vzdělávací koktejl z dovedností a zkušeností z praxe
Mezi pozoruhodné pilíře školy patří nejen její modernost a propojení s reálným světem a životem, ale také princip „reálná práce – reálné peníze“, který studentům nabízí velmi atraktivní příležitost vydělat si peníze, ale také pokrýt školné či notebook. Studenti chodí do restaurací Bageterie Boulevard nejen na praxe, ale i na placenou brigádu.
V budoucnosti by škola ASG chtěla kromě učebního oboru nabízet studentům i obor maturitní. Ten by byl zaměřen na fungování gastronomie v oblasti ekonomiky, řízení a marketingu. V rámci dlouhodobé vize se plánuje i otevření programu MBA coby kombinovaného manažerského studia při práci. „Vím, že každý má své silné a slabé stránky, sny, touhy a cíle. Někoho baví to a někoho zase něco jiného a je tedy dobré ukazovat svět v souvislostech, a ne odděleně po předmětech. Dát šanci každému, kdo chce něčeho dosáhnout a podporovat ho v jeho úsilí bylo vždy mým cílem jako učitele, člena pedagogického managmentu státních i soukromých škol. Učit globálně, ukazovat studentům cestu, otevírat brány poznání a motivovat je k dosahování co nejlepších výsledků je proto cílem ASG, “ říká závěrem Libuše Charvátová.
Pochvala za výbornou reprezentaci naší školy
Velmi nás potěšil dopis a pochvala od provozního náměstka Fakultní nemocnice Bulovka pana Ing. Tomáše Bárty. Ten naší škole a studentům poděkoval za spolupráci a prezentaci Fakultní nemocnice Bulovky při zajištění a organizaci občerstvení pro zaměstnance Ministerstva zdravotnictví České republiky, konané začátkem ledna 2025.
„Profesionální a skvělý přístup Vašich studentů, dopomohl k bezproblémovému průběhů celé akce a shledal se s pozitivní odezvou a chválou ze strany zaměstnanců MZČR, ale i samotného pana ministra,“ napsal v dopise adresovaného ředitelce školy Libuši Charvátové provozní náměstek FN Bulovka Tomáš Bárta.
Společně s NF Bulovkou věříme, že naše spolupráce bude i v budoucnu plná společných úspěchů. Naši studenti již druhým rokem vykonávají část odborného výcviku právě díky partnerství s FN Bulovkou v provozovně kantýny MZČR.
Naším studentům gratulujeme a děkujeme jim za výbornou reprezentaci Akademie systémové gastronomie.
Fotografie z akce naleznete zde.
PF 2025
Děkujeme Vám všem za vaši podporu, přízeň a všechna společná setkání v roce 2024!️
Naše rozrůstající komunita a rodina nás motivuje a dává nám sílu jít dál. Do nového roku Vám přejeme spoustu lásky, zdraví, inspirace a nezapomenutelných gastronomických okamžiků. Ať je tento rok plný radosti, osobního růstu a splněných snů!
Díky, že jste součástí naší cesty. Těšíme se na to, co všechno nás čeká v roce 2025!
Buďte šťastní a držte se toho, co máte rádi!
Tým ASG
Den otevřených dveří
Dozvědět se co nejvíc o studiu na naší škole, poznat prostředí a lidi, zeptat se úplně na cokoli a nakonec i ochutnat, jak dobře se u nás vaří. To všechno na vás čeká na dni otevřených dveří, který se koná ve čtvrtek 7. listopadu 2024, ve čtvrtek 12. prosince 2024 a ve čtvrtek 16. ledna 2025, vždy od 17:00. Samozřejmě kde jinde, než v přímo v Akademii.
Pokud vás studium na naší škole zajímá a chcete přijít, určitě si prosím vyberte termín a zaregistrujte se.
Termíny
Pokud vám ani jeden termín nevyhovuje, napište nám prosím. Je možné, že při větším zájmu přidáme další termín.
17:00-zahájení
17:15-představení školy, týmu a studijního programu
18:15-prohlídka prostor školy
18:30-BB Chefs live cooking show
18:45-prostor pro Vaše dotazy
19:00-ukončení
A takhle u nás vypadal den otevřených dveří v loňském roce
Proč vznikla ASG
Během posledních 20 let došlo k výrazné proměně gastronomické scény u nás, stejně jako i v západním světě, a to zásadně ve prospěch tzv. systémové gastronomie. Její podíl se pak stále zvyšuje.
Naší misí je proto připravit uchazeče na aktuální potřeby trhu.
Studijní obor
65 – 51 – H/01Kuchař – číšník, zaměření Specialista systémové gastronomie
Chci studovat ASGCo je to systémová gastronomie?
Procesně orientovaná koncepční gastronomie, která vychází z pevně nastavených standardů s důrazem na efektivitu práce.
Tradiční obor v netradičním provedení
Absolventům se tak výrazně zkrátí čas na adaptaci a trénink při nástupu do zaměstnání v rámci provozů systémové gastronomie a budou tak připraveni na rychlý postup na vedoucí pozice. Během studia čeká studenty placená praxe v našich provozech a následně mají u nás garantovanou práci, jakož i strukturovaný kariérní růst spolu s odpovídajícím platovým ohodnocením.
Pro koho je naše škola určena?
Škola je určena studentům, kteří chtějí nalézt uplatnění v oboru systémové gastronomie jako specialisté v rámci provozu, manažeři, začínající živnostníci svých vlastních konceptů či franšízanti zavedených značek.
Škola založena na
moderní praxi
- úzké prolnutí s praxí
- výuka pomocí případových studií
- propojení s existujícími renomovanými značkami
- specifické předměty: marketing, obchodní komunikace, základy podnikání, trendy moderní gastronomie realizace stáží v zahraničí
- praxe v provozovnách Bageterie Boulevard a 360Pizza
- více než 60 provozoven v České republice, Slovenské republice a Německu
- garantované pracovní pozice pro absolventy oboru
Naše škola bude postavená zejména na praxi. Bude vycházet z tzv. „best practice“ po mnoho let vyvíjených provozních postupů a principů.
Škola staví na odbornosti z oblasti gastronomie a na zkušenostech s chodem gastronomických zařízení. Profesionální přístup a příjemná atmosféra školy s nižším počtem žáků přispívá k bezprostřednímu kontaktu s pedagogy a k naplňování strategických cílů školního vzdělávacího programu.
Cíle školního vzdělávacího programu
- poskytnout žákům vzdělání použitelné v profesním životě oboru gastronomie
- rozvíjet dovednosti a kompetence žáků
- podněcovat schopnost řešit konflikty a hledat řešení pro různé pracovní a sociální situace
- podněcovat aktivitu
- rozvíjet schopnost pracovat v týmu i samostatně, vést tým a zodpovědně přistupovat ke svěřeným úkolům
- chápat práci jako příležitost pro seberealizaci
- vést žáky k dodržování etických norem
- vést žáky k zodpovědnosti za sebe v pracovním a sociálním prostředí
- rozvíjet komunikační dovednosti a vystupování ve společnosti
Přijímací řízení
- Ve školním roce 2025/26 otevíráme obor Kuchař-číšník 65-51-H/01
- Počet přijímaných uchazečů: 16
Výsledky přijímacího řízení zde.
- Kritéria přijímacího řízení budou zveřejněna do konce ledna 2025.
- Přihlášky: Přihláška ke vzdělání na SŠ 2025
- Informace o způsobu podání přihlášky naleznete zde.
- Prosíme uchazeče a jejich zákonné zástupce, aby byla přihláška řádně vyplněna, zároveň připomínáme, že je nutné uvést kromě názvu a kódu oboru vzdělání též zaměření.
Součástí přihlášky je:
- Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti – onemocnění a zdravotní obtíže, které vylučují zdravotní způsobilost uchazeče ke vzdělávání, najdete zde.
- Potvrzení výsledků předchozího vzdělávání ze základní školy – pololetí 8.ročníku a 1.pololetí 9.ročníku, u starších uchazečů poslední vysvědčení ze střední školy a 2.pololetí 9.ročníku, najdete zde.
- V případě, že v 2. kole přijímacího řízení nebude naplněna kapacita oboru, budou vyhlášena další kola přijímacího řízení.
Pokud potřebujete:
- Převod slovního hodnocení do klasifikace
- Žádost pro uchazeče s dočasnou ochranou (o prominutí zkoušky z češtiny a o matematiku v ukrajinštině)
Způsob zakončení vzdělávání
Po úspěšném absolvování získá student výuční list. V budoucnu připravujeme i možnost nástavbového studia v oborech Podnikání a Gastronomie ukončené maturitní zkouškou.
Vychováváme profíky v oboru
Naši studenti po absolvování ASG najdou uplatnění v řetězcích restaurací systémové gastronomie a to i na vedoucích a manažerských pozicích. Zároveň je naše škola vhodná pro studenty, kteří by si rádi v budoucnu otevřeli vlastní bistro, kavárnu nebo třeba franšízovou pobočku jedné z restaurací systémové gastronomie.
Kontaktní formulář
Zajímá vás studium u nás? Přihlaste se k odběru novinek a dostanete informace o přijímacím řízení, jakmile bude vypsáno.
BB je na trhu více než 20 let momentálně s více než 60 provozovnami ve třech zemích a počet provozoven každoročně stoupá. Jedná se o jednu ze značek české společnosti Crocodille ČR spol. s.r.o., která úspěšně působí v ČR i zahraničí již více než 30 let.
O zakladateli školy
Zakladatelem školy je Bageterie Boulevard (BB), městský exprès gourmet koncept designových restaurací rychlého občerstvení s nabídkou čerstvých a zapečených baget, připravovaných přímo na objednávku zákazníka. BB je výrazným protipólem amerických fastfoodových řetězců a vychází z evropských základů gastronomie. V dnešním uspěchaném světě nabízí výjimečný chuťový zážitek, na který nečekáte dlouho a vychutnáte si ho doslova všemi smysly.
Značka BB dnes symbolizuje moderní evropský styl života s důrazem na kvalitu, čerstvost a autenticitu surovin. Kromě stále základní nabídky zákazníkům přibližuje evropské chutě prostřednictvím svého pravidelného gurmánského Chef menu, Be Balanced a Specialité du Chef vytvořených renomovanými šéfkuchaři.